HANSTED MØLLE
HANSTED MØLLE
HANSTED MØLLE
HANSTED MØLLE
En kulturhistorisk perle der ligger som en oase midt i byen
VANDKRAFT
Lille Hansted Å er møllens energikilde. I starten havde møllen et tradionelt møllehjul men vandmængden var for lille og da møllen brændte i 1908 og blev genopbygget blev det ændret til en turbine som den også har idag.
Elkraft.
De nuværende ejere havde etableret generator så møllen kunne være selvforsynende med el men så kom der krav om at der skulle etableres en fisketrappe og den tog så meget af vandmængden at der ikke længere kunne  produceres el.
Tilbage til naturen trenden
har snart hærget en del år anført af resourcestærke lobbyister i Danmark Naturfredningsforeningen og det har man jo bl.a set resultatet af i Hansted og Egebjerg Kær som er blevet omdannet til store sumpede områder hvor det er myg, brændenælder og tidsler der bestemmer.
For Hansted Mølles vedkommende vil det betyde at der skulle anlægges et stryg udenom stemmeværket og at møllen så ikke længere vil være funktionsdygtig og så blot være et gammelt hus der står tæt på en å og de idylliske omgivelser her midt i Hansted, hvor hestene nu går og græsser vil blive til sump.

Vi er rigtig mange der håber at man besinder sig og også giver plads til et stykke dansk kulturhistorie som Hansted Mølle er et flot eksemplar af.


Efter at have passeret stemmeværket fortsætter vandet sin rejse vestpå og på den anden side af Skanderborgvej drejer den sydpå og løber ud i Store Hansted Å som løber ud i Nørrestrand.
Mølleejeren har ret til at sejle i kano eller robåd 900 meter opstrøms og det udnytter den nuværende ejer. Åen starter sit løb nordøst for Gedved hvor den bl.a får vand fra Tebstrup Sø.
Møllehuset med turbinen og til venstre stemmeværket med broen over
Fisketrappen der blev anlagt i 1989 og umuliggjorde elproduktion. Sportsfiskerne har tilgengæld været glad for den da der nu fanges ørreder helt op i Tolstrup Å.
En bro lavet ef egetræssveller fører over åen og ud til engen. Til venstre møllehuset hvor kornsækkene blev hejst op og ind af den øverste luge og mel eller den valsede havre kom så ud af døren.
Fra ca. 1885 og frem til 1913 havde møllen som supplement dambrugsdrift på engen nord for åen og interessen for ørrederne fra dambruget var så stor at man havde egen stand på Landsudstillingen i Horsens i 1905